‘Je moet je gewoon ontspannen….’

Niets is erger dan dit te horen als je weer een nacht niet hebt geslapen. Het lijkt zo simpel. Voor iemand die elke nacht als een blok in slaap valt wel te verstaan. Maar als jij iemand bent die uren wakker ligt, dan is dit helemaal niet eenvoudig.

Een paar nachten slecht slapen kennen we allemaal wel. Problemen op je werk, ruzie met je partner of gepieker over je kinderen kunnen je wakker houden. Bij veel mensen zorgt dit voor tijdelijke stress. Maar als die stress voorbij is, is het normaal dat je slaap zich weer herstelt. Bij de meeste mensen dan. Want er zijn mensen die blijven piekeren. Die zich druk gaan maken over het slapen zelf. Waardoor ze uitgeput raken en ook sneller over andere zaken gaan piekeren. En die zo in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Ik ken dit patroon maar al te goed. Het begon met piekeren over een verhuizing en voordat ik het wist, piekerde ik over alles en lag ik nachtenlang wakker. En zo werd uiteindelijk het slapen zelf een probleem. In die tijd draaide op een gegeven moment alles om de nacht. Ik probeerde allerlei therapieën uit, deed ontspanningsoefeningen, slikte slaappillen en richtte er zelfs mijn dag op in: niet te veel afspraken, een middagdutje, ’s avonds niets meer afspreken.

‘En heeft dat alles geholpen’, zul je je afvragen? Deels wel. Natuurlijk is het nuttig om je computer op tijd uit te doen. En ontspanningsoefeningen helpen zeker. Maar vooral heb ik heel veel over mezelf geleerd. Zoals dat piekeren gewoon iets is dat bij mij hoort, en dat ik inmiddels weet hoe ik hiermee om kan gaan. Acceptatie van mezelf, en accepteren dat ik slecht slaap, hoort daarbij.

Mijn grootste les was dus deze: dat focussen op slaap het alleen maar erger maakt. En dat juist het accepteren van de slapeloosheid een einde maakte aan het verzet. En kon ik loslaten. Want juist dat loslaten is nodig om te kunnen slapen. En als je te veel met slapen bezig bent, houd je jezelf gewoon wakker. Dus leer vooral van goede slapers. Want wat doet iemand die goed slaapt? Die maakt zich er helemaal niet druk om. Die gaat in bed liggen in het volste vertrouwen dat hij gaat slapen: ‘Gewoon een kwestie van ontspannen.’

Pin It on Pinterest

Share This